Hybride werken, de nieuwe norm of niet?
Met je kitten of cavia op je schoot tijdens een video call, de was nog even ophangen na de lunch of het eerste uur vanuit je bed aan het werk. Hoewel het tegenwoordig vaak voorkomt dat teamleden thuis of remote werken in de sectoren waar dit mogelijk is, blijven organisaties moeite hebben met deze overgang. Waar komt die weerstand vandaan? Ligt het aan een gebrek aan vertrouwen in het team of spelen er andere factoren mee?
Wij zetten een aantal kansen op een rij voor organisaties die hybride werken als de nieuwe norm gaan zien.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Waarom ontstaat er weerstand rondom hybride werken?
Het volledig omarmen van hybride werken binnen de organisatiestructuur- en cultuur kan lastig zijn. Sommige managers zijn bijvoorbeeld gewend aan directe supervisie en zijn ervan overtuigd dat mensen thuis minder productief zijn. Ook is het voor organisaties met een traditionele cultuur waarin dagelijks fysieke aanwezigheid de norm is, moeilijk om te switchen naar een flexibele werkstijl. Andere belangrijke redenen zijn technologische uitdagingen: niet alle organisaties beschikken over de benodigde technologieën en infrastructuren om hybride werken effectief te ondersteunen, waardoor cybersecurity een risico kan vormen.
Feiten en cijfers over de voordelen van hybride werken
Hoewel de weerstand rondom hybride werken goed te herleiden valt, kunnen organisaties die hybride werken als de nieuwe norm gaan zien daar belangrijke voordelen uit halen:
Betere werk-privé balans: In dit onderzoek door Gallup onder meer dan 8.000 respondenten komt naar voren dat 71% een verbeterde werk-privé balans ervaart. Werknemers kunnen werktijden- en locaties flexibeler indelen, waardoor zij hun persoonlijke leven beter kunnen indelen zoals het op tijd op kunnen halen van de kinderen van school.
Kostenbesparingen: Bedrijven besparen aanzienlijke kosten op kantoorruimte en faciliteiten. Global Workplace Analytics schat dat bedrijven jaarlijks $11.000 per werknemer kunnen besparen door de overgang naar hybride werken.
Betere mentale gezondheid: Flexibiliteit en vertrouwen in teamleden draagt bij aan minder stress en een betere mentale gezondheid. Het jaarlijkse rapport van Buffer over remote werken laat zien dat 68% remote werken als zeer positief ervaart en dat 48% meer energie overhoudt.
Geen one size fits all oplossing
Hybride werken draagt dus bij aan betere mentale gezondheid, minder stress en duurzamer werken vanwege minder uitstoot door woon-werkverkeer. Dit is een aantrekkelijk selling point voor werkgevers richting toekomstige teamleden. Toch is het goed te benadrukken dat er geen one size fits all oplossing bestaat voor hybride werken, zoals te lezen in dit artikel van PwC. Het vraagt onder andere om extra aandacht voor het stimuleren van persoonlijke connectie, teamcohesie en growth mindset.
Benieuwd naar de kansen en groeimogelijkheden voor het creëeren van een toekomstbestendige werkplek waarin hybride werken op een gezonde manier bijdraagt aan jouw organisatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.