Flexibiliteit: een korte flirt of een lange relatie?

Inkoppertje hopelijk, want het mag inmiddels duidelijk zijn: we zijn dol op flexibiliteit. De verschuiving naar flexibele werkopties is al langer gaande en levert voor teamleden zowel persoonlijk als professioneel veel op. Rennen naar het altaar zou je zeggen (of een gezellig voor-altijd-verliefd feestje als trouwen niks voor jou is).

In deze blog onderzoeken de opkomst van flexibele werkmodellen en zetten we op een rij wat dit betekent voor werkgevers én werknemers.

Tekst gaat verder onder afbeelding

(Foto credits: Jacquemus “LE MARIAGE” Campaign)


De opkomst van flexibele werkopties

Flexibiliteit in de arbeidsmarkt is niet nieuw, en COVID-19 heeft deze trend alleen maar versneld. Bedrijven moesten noodgedwongen schakelen naar thuiswerken en flexibele werkmodellen. De vraag is of deze ontwikkeling zich voortzet nu we ons weer vrij kunnen bewegen. Als we kijken naar het belang dat nieuwe generaties in toenemende mate hechten aan flexibiliteit, afwisseling en vrijheid, dan lijkt het antwoord voor de hand te liggen. Laten we eens kijken naar de voordelen voor zowel teamleden als werkgevers.

Voordelen voor teamleden

Flexibiliteit in werkuren en locaties biedt verschillende voordelen voor teamleden, waaronder:

  • Betere werk-privébalans: Het leidt tot minder stress wanneer teamleden hun werktijden kunnen aanpassen aan persoonlijke verplichtingen.

  • Verhoogde productiviteit: Studies, zoals deze, tonen aan dat teamleden productiever zijn als ze de vrijheid hebben om te kiezen waar en wanneer ze werken. En dat is winnen voor iedereen!

  • Mentale gezondheid: Flexibele werkopties verbeteren de geestelijke gezondheid door minder woon-werkverkeer en meer controle over de dagelijkse routine.

Voordelen voor werkgevers

Werkgevers profiteren ook van flexibele werkopties door bijvoorbeeld:

  • Grotere talentenpool: Bedrijven kunnen personeel aannemen uit een bredere regio en kunnen daarmee diversiteit binnen teams vergroten.

  • Kostenbesparing: Kleinere teams op kantoor betekent besparingen op de huur en andere faciliteiten.

  • Hogere retentie: Minder stress en een betere werk-privébalans vergroot de tevredenheid onder werknemers. En tevreden werknemers blijven langer bij een bedrijf werken.

Uitdagingen en oplossingen

Naast de voordelen zijn er uiteraard ook uitdagingen te noemen, zoals:

  • Gebrek aan directe interactie: Minder face-to-face contact kan de teamdynamiek beïnvloeden. 

  • Controle en vertrouwen: Managers missen directe controle over teamleden. 

  • Technologische infrastructuur: Niet alle bedrijven hebben de benodigde technologie om flexibel werken efficiënt te faciliteren.

Loopt je organisatie tegen één van bovenstaande uitdagingen aan? Geen zorgen. Wij helpen je graag bij het in kaart brengen van oplossingen waarmee jij bouwt aan een toekomstbestendige werkomgeving waarin jong én oud floreert. De Generation Scan kan wel eens een match voor jou zijn. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Vorige
Vorige

De arbeidsmarkt is krap en deze generatie is aan Z

Volgende
Volgende

CEO binnen 1 jaar? Kat in ‘t bakkie volgens Gen Z