De arbeidsmarkt is krap en deze generatie is aan Z

“Zo doen we het nou eenmaal, want dit is hoe het bij ons werkt”. Nee, die telt niet meer. Intussen is de rolverdeling tussen werkgever en werknemer namelijk flink aan het veranderen. Want voor iedere baan zijn er 10 andere opties. Stug vast blijven houden aan de dit-is-hoe-we-dingen-nou-eenmaal-doen mentaliteit gaat je weinig opleveren. Sterker nog, het gaat je talent kosten.

Gelukkig zien veel HR-professionals de krapte op de huidige arbeidsmarkt juist als een kans om de mindset op de werkvloer te veranderen. En vooruitstrevende werkgevers doen hun best om Gen Z beter te begrijpen. Wat kun jij doen om op te vallen in de chaos op de arbeidsmarkt?



Tekst gaat verder onder afbeelding

Blog: deze generatie aan Z | UNSNOOZED - become Gen Z proof (foto credits: Vogue)

(Foto credits: Gisele Bundchen, Frankie Rayder and Carmen Kass by Steven Meisel for Vogue US July 1999)


Zo loop jij voor op de rest

Het vinden van toppers die perfect bij het team passen is steeds lastiger en dat is balen. Om op te vallen in de chaos op de arbeidsmarkt, zullen organisaties zelf het voortouw moeten nemen. Weten hoe je jezelf sterk positioneert, begint bij het begrijpen van de mensen op de werkvloer. Wat zijn de gemeenschappelijke waarden tussen verschillende generaties? Welke behoeften hebben zij? Welke manier van communiceren en leidinggeven past bij hen? Door samen met jouw teamleden de krachten en groeimogelijkheden binnen de organisatie te identificeren, weet je precies wat je te bieden hebt en wat jou onderscheidt ten opzichte van andere werkgevers.

Praten we eigenlijk wel dezelfde taal?

Tip van ons: ook al kun je elkaar verstaan, dan spreek je nog niet dezelfde taal. Wees je ervan bewust dat bepaalde termen een andere lading hebben voor verschillende generaties. Neem bijvoorbeeld het begrip: loyaliteit. Voor generatie X (1961 - 1980) is ‘loyaliteit naar de werkgever’ belangrijk terwijl Generatie Z (1997 - 2010) veel meer waarde hecht aan ‘loyaliteit aan de eigen persoonlijke ontwikkeling’. Ook over termen als stabiliteit en zekerheid verschillen interpretaties. Ouders van Gen Z denken bij stabiliteit en zekerheid aan een ‘vast contract’, terwijl Gen Z zelf denkt aan een ‘hoog salaris waarmee ze meer vrijheid hebben’.

Talent komt niet vanzelf aanwaaien

Zo, en als je dan goed weet wat jij te bieden hebt en je bewust bent van wat belangrijk is voor de doelgroep die je aan wilt trekken… Hoe bereik je dat talent dan? Een diverse aanpak is noodzakelijk om een divers team te bouwen. Zorg dat je jouw eigen doelstellingen helder voor ogen hebt. Wil je een betere man-vrouw verdeling bijvoorbeeld? Dan zul je jouw wervingsstrategie daar actief op moeten inzetten. Ook zijn verschillende vormen van communicatie belangrijk; een vacature met alleen maar tekst is niet aantrekkelijk. Niet voor Gen Z en ook niet voor andere generaties.

Schaarste op de arbeidsmarkt vraagt dus om nieuwe energie van organisaties. Werkgevers halen voordeel uit het leren van verschillende generaties op de werkvloer. Geen idee waar te beginnen? De Generation Scan biedt snel en gemakkelijk inzicht in de kansen en groeimogelijkheden binnen jouw organisatie. Met concrete actiepunten kun je vervolgens zelf of samen met ons aan de slag! Ontdek meer via een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Vorige
Vorige

3 TIPS! Communicatie met de nieuwe generatie

Volgende
Volgende

Flexibiliteit: een korte flirt of een lange relatie?