3 TIPS! Communicatie met de nieuwe generatie
Gen Z - geboren tussen 1995 en 2010 - groeit volledig op in de digitale era. Sommigen herinneren zich nog de inbelverbinding en langzame Limewire-downloads. Maar jongeren die nu net de arbeidsmarkt betreden, kennen niet anders dan razendsnel internet en overal WiFi-spots. Geen wonder dat de manier van communiceren verandert.
Grote ontwikkelingen als deze beïnvloeden verschillen tussen generaties, en vanwege de snelheid waarmee technologie zich ontwikkelt, ontstaan er ook verschillen binnen generaties. Door dit beter te begrijpen, kun je profiteren van verhoogde productiviteit en betere onderlinge relaties. In deze blog geven we drie tips!
Tekst gaat verder onder de afbeelding
TIP 1: Verschillende kanalen en interactieve communicatie
Misschien ken je het papieren telefoonboek nog wel. Waar voorgaande generaties nog gewend waren aan telefoongesprekken en fysieke communicatiemiddelen, doet Gen Z bijna alles online. Snappen en DM’en met video’s, foto’s en emoji’s om hun boodschap over te brengen. Traditionele communicatiemiddelen zoals e-mail verdwijnen daarom steeds meer naar de achtergrond, omdat ze te traag en onpersoonlijk zijn. En bellen? Gen Z is er niet dol op.
TIP: Gebruik instant messaging platforms zoals Slack voor meer directe en snelle communicatie. Let wel op dat je door deze korte ‘always on’ lijntjes niet verzeild raakt in micromanagement met een overload aan berichten of te kortaf reageren met ‘ok’. Experimenteer voiceberichten of video’s om je communicatie persoonlijk en interactief te maken, en check met je teamleden waar zij behoefte aan hebben.
TIP 2: Focus op de output, niet op uren
Veel Gen Z’ers zijn ‘hypercognitief’: ze verwerken informatie sneller dan mensen die ouder zijn dan zij. Dit kan voor frustratie en onbegrip aan beide kanten zorgen. Zeker als ze tussen hun werkzaamheden door ook nog op hun telefoon zitten scrollen. Gen Z waardeert flexibiliteit en autonomie in hun werk. Beoordeel daarom liever op resultaten die ze leveren, niet op de tijd die ze aan hun bureau doorbrengen. Voor werkgevers betekent dit meer focus op de output in plaats van de uren.
TIP: Geef duidelijk gedefinieerde doelen en deadlines, en laat hen vervolgens de vrijheid om hun werk op hun eigen manier te doen. Dit bevordert niet alleen productiviteit, maar ook tevredenheid en betrokkenheid. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je flexibele werkuren en mogelijkheden voor remote werken biedt.
TIP 3: Transparante feedback: direct, maar wel gegrond
“Gen Z kan niks meer hebben, ze zijn veel te kwetsbaar”, wordt vaak gezegd door oudere generaties. Waar het regelmatig misgaat is een andere manier en verwachting van communiceren. Gen Z wil juist liever de ongefilterde waarheid horen, maar wel op een vriendelijke en gegronde manier. Vaagheid, onduidelijkheid of spelletjes gaan niet werken. Authenticiteit, daar gaat het om.
TIP: Wees duidelijk, transparant en accuraat in je communicatie. Je woorden verzachten of eromheen draaien om conflict te vermijden werkt juist averechts. Openheid en transparantie vergroten het vertrouwen en de betrokkenheid van de nieuwe generatie.
Communiceren met Gen Z op de werkvloer vraagt om bewust luisteren, leren en uitproberen. Benieuwd waar de behoeften binnen jouw team liggen? De Generation Scan brengt snel en gemakkelijk de kansen en groeimogelijkheden binnen jouw organisatie in kaart. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.