3 Tips! De YAY’s & NAY’s van remote werk

Teams verspreid over verschillende continenten en in verschillende tijdzones, maar met dezelfde doelen. Voor veel scale-ups is de vraag allang niet meer of je remote werkt, maar hoe je dat slim doet zonder dat de productiviteit en teamcohesie onder druk komen te staan. Klinkt bekend? 💡

Of je nu net start met een remote werkcultuur of hier al een tijdje mee bezig bent: de uitdagingen blijven hetzelfde. Hoe zorg je dat je snelgroeiende team op één lijn blijft, ook al hebben ze elkaar misschien nog nooit in het echt ontmoet? Hoe hou je iedereen betrokken, productief én gemotiveerd?

Goed nieuws: je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. In deze blog delen we direct toepasbare tips en inzichten om de meestvoorkomende obstakels te tackelen. Let’s go!


Tekst gaat verder onder de afbeelding

Uitdagingen voor scale-ups met remote teams 🌎

01) Groei
Als je team groeit en op verschillende plekken werkt, kan het lastig zijn om iedereen goed samen te laten werken. Hoe zorg je ervoor dat iedereen dezelfde doelen voor ogen heeft, zelfs als ze in andere tijdzones werken?

02) Sfeer in het team
Als je elkaar niet dagelijks ziet, kan dat de sfeer in het team beïnvloeden. Mensen kunnen zich geïsoleerd voelen, wat slecht is voor het onderlinge vertrouwen en de samenwerking. Hoe voorkom je dat?

03) Productiviteit en betrokkenheid
Bij remote werken kan de grens tussen werk en privé snel vervagen. Dit kan leiden tot stress en een lagere betrokkenheid. Hoe zorg je ervoor dat je team gefocust en gemotiveerd blijft?


Case study: Obenan - Een 100% remote tech scale-up

Obenan is een goed voorbeeld van hoe je remote werken succesvol organiseert. Het bedrijf, dat AI-gestuurde lokale SEO-oplossingen aanbiedt, werkt volledig remote. Met slimme tools zoals Hubspot en AI-automatisering zorgt Obenan ervoor dat het team efficiënt blijft werken, ondanks de afstand. Duidelijke workflows en regelmatige check-ins vormen de basis voor succesvolle samenwerking, zelfs als iedereen over de hele wereld verspreid zit.


Oplossingen voor remote werken 🚀

01) Gebruik de juiste tools
Tools als Slack, Asana of Jira zijn essentieel voor goede samenwerking binnen remote teams. Ze zorgen ervoor dat iedereen altijd weet wat er moet gebeuren, ongeacht locatie of tijdzone. De backbone van elk succesvol remote team.

02) Focus op resultaten
Richt je op output, in plaats van het aantal gewerkte uren. Duidelijke doelstellingen en prestaties zorgen ervoor dat je team zelfstandig kan werken én topresultaten levert.

03) Bevorder sociale connectie
Ook al werk je op afstand, het is belangrijk om te investeren in de sociale kant van je team 👥. Plan virtuele koffiepauzes, borrels of zelfs een real-life teambuilding activiteit als dat mogelijk is. Dit versterkt de band en verhoogt het vertrouwen binnen het team.

UNSNOOZED: Amsterdam vs. Melbourne

Bij UNSNOOZED werken we nu tijdelijk ook remote. Roos, een van onze founders, werkt momenteel vanuit Australië. Based in Melbourne reist ze regelmatig naar steden als Gold Coast en Coffs Harbour. Volgens Roos helpt remote werken haar om creatiever en meer gefocust te zijn:

"Remote werken heeft me productiever gemaakt. De vrijheid om nieuwe plekken te ontdekken geeft me energie en helpt me om gefocust te blijven. We werken resultaatgericht met vaste meetings om deadlines en ontwikkelingen te bespreken. Juist doordat je niet naast elkaar zit, maar online samenkomt, maak je grotere stappen zonder afleiding."

De voordelen van remote werken voor scale-ups

Remote werken is een kans voor scale-ups om wereldwijd talent aan te trekken, zeker in sectoren zoals de tech industrie. Maar de sleutel tot succes ligt in goede organisatie. Flexibiliteit hoeft volgens ons niet ten koste te gaan van productiviteit.

Klaar om je remote team naar een hoger niveau te tillen?  Zet technologie slim in, focus op resultaten en investeer in een sterke teamcultuur. Zo overwin je de uitdagingen van remote werken en bouw je een team dat klaar is voor groei – waar ter wereld ze ook werken! 💪

Meer weten? Neem contact op!

Vorige
Vorige

Mismatch in waarden: stille killer voor jong talent

Volgende
Volgende

Remote teams vs. kantoor: wat werkt voor scale-ups?