Mismatch in waarden: stille killer voor jong talent

Het is geen geheim dat jong talent vandaag de dag meer opties heeft dan ooit; de banen liggen voor het oprapen. Dit maakt het behouden van jonge, ambitieuze medewerkers voor scale-ups een steeds grotere uitdaging. En in een fase van snelle groei is het verliezen van talent een killer voor je doelstellingen. Eén van de belangrijkste redenen voor vertrek? Een mismatch in waarden.

Maar wat betekent dat nu precies? En wat kun je als scale-up doen om die waardevolle teamleden wél te behouden? We hebben de belangrijkste cijfers voor je verzameld en delen in dit blog praktische tips om waardevolle teamleden aan je organisatie te binden!


Tekst gaat verder onder de afbeelding

Veranderende prioriteiten van nieuw talent (ook van millennials!)

De nieuwe generatie werknemers hecht steeds meer waarde aan een gezonde werk-privébalans, flexibiliteit en zingeving in hun werk. Ze willen dat hun werkgever dezelfde waarden deelt die zij persoonlijk belangrijk vinden. Denk aan inclusiviteit, maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid. Wanneer deze waarden niet overeenkomen met de bedrijfsvoering, leidt dit al snel tot frustratie en vertrek.


Een mismatch in waarden: de stille killer

In dit onderzoek onder 2.000 werknemers geeft 28% aan dat als de waarden van hun organisatie niet overeenkomen met hun eigen waarden bereid zijn hun baan op te zeggen. 40% van deze groep is daardoor minder geneigd om extra inspanningen te leveren voor hun werkgever, zoals het helpen van collega's of het nemen van extra verantwoordelijkheden. Dit heeft direct invloed op de motivatie en betrokkenheid, en dat kan funest zijn voor je groei als organisatie.

Het belang van waarden en zingeving

Uit de 2024 Gen Z en Millennial Survey van Deloitte blijkt dat maar liefst 86% van Gen Z en 89% van Millennials werk met een hoger doel essentieel vinden voor hun algehele werktevredenheid en welzijn. Bovendien heeft 50% van Gen Z en 43% van Millennials ooit een baan geweigerd vanwege een mismatch in persoonlijke waarden. Daar kun je dus niet omheen.

Randstad’s Employer Brand Research 2024 ondersteunt dit: 63% van de werknemers vindt dat hun werkgever meer zou moeten doen om iets terug te geven aan de maatschappij. Salaris en carrièrekansen zijn niet meer de enige drivers; ethiek en impact doen ertoe. Dit onderstreept dat jong talent niet alleen kijkt naar salaris en carrièrekansen, maar ook naar de bredere impact en ethiek van de organisatie​. Eerlijk is eerlijk, hoe mooi is dat. De nieuwe generatie talent wil echt verschil maken, we love it. 


Dus: waar begin je?

Om jong talent te behouden, moet je meer bieden dan alleen een aantrekkelijk salaris en een gezellig kantoor. Draag actief je waarden uit en belangrijker nog: maar deze waar in je dagelijkse bedrijfsvoering. Zo trek je niet alleen passend talent aan, maar behoud je ze ook langer. En guess what? Dit is winnen voor jou als organisatie én je voor team. Als je duidelijk hebt welke waarden je als organisatie belangrijk vindt en dit consistent communiceert, trek je vanzelf mensen aan die hierbij passen.

Ken je waarden: Breng in gesprek met je team in kaart wat écht belangrijk is. Dit gaat verder dan mooie woorden op papier. Leef je waarden in alles wat je doet, zowel binnen als buiten de organisatie. Pas dan maken ze impact.

Wees consistent: Laat je waarden overal terugkomen – in je cultuur, interne communicatie, en zelfs je wervingsstrategie. Consistentie is de sleutel om geloofwaardig te blijven.

Duik in je cultuur: Neem je bedrijfscultuur kritisch onder de loep. Zijn jullie waarden daadwerkelijk zichtbaar in de dagelijkse gang van zaken? Zo niet, tijd voor actie!

Geen idee hoe je dit aan kan pakken? Dit is precies waar wij bij UNSNOOZED goed in zijn. We delen graag onze tips onder het genot van een kop koffie. Want laten we eerlijk zijn, een mismatch in waarden kan je duur komen te staan. Zeker voor scale-ups die zich in een fase van extreme groei bevinden, is dit cruciaal. Want laten we niet vergeten:

“You can’t have highly engaged customers without highly engaged employees.”

Vorige
Vorige

Scope creep: de onzichtbare vijand voor creatieve scale-ups

Volgende
Volgende

3 Tips! De YAY’s & NAY’s van remote werk