Generaties: waarom bestaan ze überhaupt?
Praten over generaties lijkt soms op mensen in hokjes duwen. Leeftijdsgroepen over één kam scheren. Net als verschillen tussen generaties, bestaan die net zo goed tussen mensen binnen generaties. Toch kunnen grote veranderingen zoals de digitale revolutie een wezenlijke impact hebben op kleine verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop we gewend zijn om een telefoon op te nemen. Misschien beeld jij dat uit door je duim/wijsvinger en pink te gebruiken, Gen Z doet dat met de platte hand — want opgegroeid met een smartphone.
Het is dus handig om je bewust te zijn van de diversiteit aan generaties op de werkvloer en de veranderende werkmentaliteit die daarbij komt kijken. Dus, waarom bestaan generaties überhaupt en wat zijn de verschillen?
Tekst gaat verder onder de afbeelding
(Foto credits: tiktok/@fernandez_fam)
Wat zijn verschillen tussen generaties?
Verschillen tussen generaties beginnen in de eerste plaats bij verschil in leeftijd. Hoewel de literatuur niet altijd exact dezelfde kaders aanhoudt, komt het ongeveer neer op: Babyboomers zijn geboren tussen 1945 - 1960, Generatie X is geboren tussen 1961 - 1980, Millennials zijn geboren tussen 1981 - 1994 en Gen Z is geboren tussen 1995 - 2010. Dit zijn dus mensen die in hetzelfde tijdvak opgroeien, met ontwikkelingen die daarbij horen zoals het sociaal-maatschappelijke klimaat, het maatschappelijke en politieke systeem en de tijdsgeest. Deze veranderingen hebben impact op de normen, waarden en opvattingen van verschillende generaties, zoals te lezen in dit artikel van Randstad.
Waarom bestaan generaties?
Generaties bestaan helemaal niet, zegt Andries van den Broek (onderzoeker beleidsvisies, burgervisies en gedragingen bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een interview met de Quest. ‘Mijn probleem zit hem in die grenzen’, zegt Van den Broek. Iemand die in 1998 geboren is, verschilt niet meer van iemand uit 2001 dan van iemand uit 1995’. Toch is het logisch dat we indelingen maken. ‘Het is de mens eigen om te proberen de wereld behapbaar te maken’. Veel leeftijdsgenoten nemen dezelfde invloeden uit hun formatieve jaren de rest van hun leven mee. Dus naast het meemaken van grote historische gebeurtenissen, zie je daarom bijvoorbeeld ook overeenkomsten terug in muzieksmaak. Of de manier waarop iemand gewend is de telefoon op te nemen.
Wat moet je ermee op de werkvloer?
Verschillen tussen mensen binnen je team zijn er altijd. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van de verschillende behoeften die er bestaan. Creëer ruimte voor gesprek en sta open voor de beweegredenen van je teamleden. Vanuit daar kun je op zoek naar gedeelde waarden en overeenkomsten. Je zult zien dat die er meer zijn dan je denkt.
Plan een vrijblijvende kennismaking als je wil ontdekken hoe jouw organisatie meer verbinding tussen generaties kan stimuleren.