Werkgevers aan de bak: omgekeerd solliciteren

De rollen zijn omgedraaid: waar je als bedrijf vroeger uit een stapel cv’s kon kiezen, moet je nu zelf hard aan de bak om talent te overtuigen. De arbeidsmarkt blijft voorlopig krap, en kandidaten weten het. In deze BNR Werkverkenners-aflevering over “omgekeerd solliciteren” werd het duidelijk: transparantie en een sterk employer brand zijn dé manier om de war on talent te winnen.

Wij raakten geïnspireerd door deze podcast episode en doken er verder in! Hier zijn de must-haves die je niet langer kunt negeren als je de beste mensen wilt aantrekken.


Tekst gaat verder onder de abeelding

Employer branding: van nice-to-have naar must-have

Veel bedrijven onderschatten employer branding. Fout nummer één. Wist je dat 44% van de werknemers bereid is 20% salaris in te leveren om te werken voor een duurzaam bedrijf (Universiteit van Amsterdam, 2024)? Ja, echt. Een sterk employer brand is niet alleen een visitekaartje, het zorgt ervoor dat je talent vindt dat past bij jouw missie en cultuur. Dus, laat zien wie je écht bent, wees authentiek en zorg voor een consistente uitstraling. Geen gladde praatjes, maar de real deal.



Transparantie: what you see is what you get

Eerlijkheid duurt het langst. Kandidaten willen niet alleen weten wat je te bieden hebt, maar ook waar ze écht aan toe zijn – inclusief de minder rooskleurige kanten van de job. Transparantie over werkcultuur en verantwoordelijkheden is cruciaal om passend talent aan te trekken (één van de pijlers uit het UNSNOOZED Get Ready Report). Mark Vletter van Voys snapt het. Hij vertelt in de podcast dat hij traditionele sollicitatieprocessen aan de kant zetten voor een directe, open aanpak: laten zien wie je bent, waar je voor staat en gerichte arbeidsmarktcommunicatie. Het resultaat? Betere matches die écht resoneren met je bedrijfswaarden.



Sollicitatie 2.0: geen sollicitatie

Zorggroep ‘s Heeren Loo gooit ook het roer om, volgens de BNR podcast: geen ouderwetse vacatureteksten, maar een uitnodiging voor een rondleiding. Klinkt simpel? Ja, en dat werkt. Kandidaten krijgen de kans om op een laagdrempelige manier kennis te maken met hun toekomstige werkplek. Voor Gen Z is dit dé manier om te ervaren of de cultuur en sfeer kloppen, zonder meteen vast te zitten in een formeel gesprek.

Open vacature? Da’s niet gratis

Het niet kunnen vervullen van een vacature heeft een prijs. Tijdverlies, frustratie binnen teams en potentieel klantverlies hebben een negatief effect. Frustratie door slechte matches leidt tot verzuim en verloop, deze kosten lopen flink in de papieren (lees meer in ons artikel ‘hoge kosten door hoog verloop’). Daarom loont het om te investeren in een sterk employer brand en eerlijke communicatie: zo houd je je team gemotiveerd en efficiënt.


In deze krappe arbeidsmarkt moeten bedrijven zich aanpassen aan de verwachtingen van talent. Zet je employer brand op scherp, wees eerlijk en vernieuw je wervingsstrategie. Wil je weten hoe je jouw organisatie onweerstaanbaar maakt voor toptalent? Luister de Werkverkenners-podcast of bel ons voor een brainstorm!

Vorige
Vorige

Werkt Gen Z in 2025 dan wel?

Volgende
Volgende

Scope creep: de onzichtbare vijand voor creatieve scale-ups